Gekleurde Kerstsoep | recept | 25/12/2013

foto blog gekleurde soep

 

Zo leuk, The Good Family vroeg of mijn gezin en ik mee wilden meewerken aan de Kerstspecial. The Good Family maakte een reportage met ons aan tafel tijdens onze duurzame Kerstdiner. Heel erg leuk om te doen! Natuurlijk heb ik beloofd één van mijn recepten, in dit geval, de gekleurde soep, met jullie te delen. Maak het op Oudejaarsdag of op een andere dag wanneer je er maar zin in hebt en met color & food wil experimenteren.

Recept voor witte basis soep met Knolselderij en Pastinaak

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 knolselderij
 • 1 pastinaak
 • 2 middelgrote uien
 • 3 tenen knoflook
 • Een paar takjes verse tijm en oregano
 • 1 blaadje laurier
 • 2 blokjes groentebouillon
 • 1,5 liter kokend water
 • 125 ml slagroom
 • Staafmixer

Voorbereiding is het halve werk, dus zet alles klaar, schil de knolselderij en pastinaak van te voren en snijdt deze in evengrote blokjes. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller de soep klaar is. Uien snipperen en even bakken in een scheutje olijfolie, met kruiden, peper en zout.

Voeg wanneer de uien glazig beginnen te worden de knoflook, knolselderij en pastinaak toe en bak vijf minuutjes mee. Verkruimel de bouillonblokjes boven het mengsel en voeg het water toe tot de groenten net onder staan.

Alles aan de kook brengen en een kwartiertje laten staan op laag vuur met de deksel op de pan. Controleer of de groenten gaar zijn door er met een vork of mes in te prikken. Zijn ze gaar, haal dan de takjes kruiden en het laurierblaadje eruit.

Pureer de soep met een staafmixer tot een egale massa en voeg eventueel iets extra water toe als je de soep nog te dik vindt. Roer er tot slot de room door, breng verder op smaak met zout en peper (indien nodig), serveer in mooie soepkommen, wit of helder glas en laat het smaken!

foto gekleurde soep blog

Hoe kleur je de soep?

De witte basissoep is al smaakvol van zichzelf maar om het bijvoorbeeld voor kinderen leuk te maken kun je spelen met kleur door de soep te kleuren met natuurlijke extract van rode biet, wortel of verse spinazie. Deze maak je heel eenvoudig zelf. Heb je te veel extract over, bewaar het dan gewoon in de diepvries voor een volgende keer. Rode biet en spinazie zullen de soep iets pittiger maken, de wortel maakt het juist weer wat zoeter. Erg leuk om te doen en genoeg interactie aan tafel.

Recept voor extract van rode biet, wortel of verse spinazie

 • Rode biet : 4 grote bieten, water
 • Wortel: 2 winterpenen, water
 • Spinazie: 300 gram, (fijn of wild), water

Kies de groenten naar keuze, of maak ze alledrie. Kook de groenten en pureer met de staafmixer goed fijn. Iets aanlengen met water om het wat dunner te maken en klaar. Voeg het toe aan de witte basissoep.

The Good Family

Opgericht door en voor jonge gezinnen die geloven dat goede intenties en positieve energie het verschil maken. Good Families delen hun ideeën, vertellen hun verhalen en bundelen hun krachten. Ze maken deel uit van een beweging van gelijkgestemden die graag duurzamer wil leven. Die nog niet precies weet hoe, maar dat ontdekt door elkaar te helpen en te inspireren, zodat de transitie in een versnelling komt, en een duurzamere wereld dichterbij.

Good Families nemen ons mee op reis naar de wereld van morgen. Hoe deze wereld er precies uit zal zien, daar zullen we de komende jaren zelf en mét elkaar achter komen. De absolute waarheid bestaat niet en de tijd dat één instantie of persoon de antwoorden geeft is voorbij. We hebben zelf de verantwoordelijkheid én de kans om te bepalen wat good is.
Allemaal op onze eigen manier. Gewoon, met elkaar, thuis aan de keukentafel. Meer lezen? Kijk op de website.

Initiatiefnemers: Noa Lodeizen, Karin Muller, Tom van de Beek.

Fotografie door Lotte Rijkes

Bekijk hier de Kerstspecial

 

Monica