Diner event dakmoestuin Schieblock met Jonathan Karpathios

Stadslandbouw op een wel heel bijzondere plek en de eerste dakmoestuin na Brooklyn Grange NYC!

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (31)

Voor het eerst sinds de opening van de daktuin op het Schieblock in Rotterdam kon je op 28 juni jl. als eerste genieten van een vijf-gangen diner dat werd klaargemaakt door niemand minder dan Jonathan Karpathios van restaurant Vork & Mes. Na een rondleiding en uitleg over de mooie gewassen vertelde Jonathan over zijn eigen kwekerij Eerlijke oogst en ging hij met de gasten de tuin in om groenten te oogsten voor het diner. Vanwege het regenachtige weer zaten we gezellig binnen in het dakpaviljoen met nog steeds het uitzicht op de mooie daktuin en de skyline van Rotterdam.

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (46)

 

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (66)

Op de dakmoestuin van het kantorencomplex Schieblock in Rotterdam worden niet alleen groente en fruit geteeld, maar er staat ook een bijenkorf, een ruimte met een educatief karakter en een paviljoen met een complete keuken. De verse dakproducten worden geoogst en geleverd aan lokale restaurants en de dakakkerswinkel ter plekke. Codum en Bureau ZUS maakten het plan voor de ‘dak-akker’ dat samen met dakboerin Annelies Kuipers uit Haarlem werd ingericht en ingeplant. Op 19 september 2012 jl. won de dakakker de JURYPRIJS GREENBUIDLING AWARD 2012. En terecht!

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (77)

 

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (119)

Verser kon gewoon niet. Met een aantal gewassen uit de dakmoestuin en groenten uit de eigen kwekerij maakte Chef Jonathan Karpathios een heerlijke 5-gangen diner klaar.

Menu

Salade met verschillende soorten groenten

Seizoen soep

Parelgort met kruiden en gepocheerd ei

Biologische hoender met seizoen groenten

Aardbeien dessert

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (170)

 

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (166)

Er was live muziek en de sfeer was echt geweldig. We eindigden de avond in de Cool green theetuin met een keuze uit verschillende verse biologische kruiden. Voor de liefhebbers was er slow koffie, met of zonder verse kruiden.

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (90)

 

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (188)

Inspirerend, creatief, een geweldige persoonlijkheid, dat is de Chef-kok die uitgenodigd was om het eerste Cool green event af te trappen. Jonathan Karpathios van Vork & Mes heeft op locatie een vijf-gangen diner klaargemaakt op de dakmoestuin van het Schieblock in Rotterdam. Voor een aantal gerechten maakte hij gebruik van de beschikbare oogst uit de dakmoestuin.

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (165)

Jonathan Karpathios is een inspirerende chef-kok met een ‘down-to-earth’ mentaliteit die met zijn creatieve gerechten de mensen dichter bij de natuur wil brengen. Lokaal eten, kwalitatief en biologisch, dat is zijn filosofie en de basis van Vork & Mes. Jonathan kookt graag met groenten en kruiden en daarom bepaalt de oogst grotendeels de menukaart. Groenten en kruiden worden geteeld in zijn eigen kwekerij Eerlijke Oogst in Aalsmeer in samenwerking met een ecoloog die teelt in de heemtuinen in de Haarlemmermeer.

Vaste prik: op dinsdagochtend trekken koks en bediening de overall en de laarzen aan om te gaan oogsten. Het hoort bij de no-nonsense filosofie van Jonathan. De beschikbare gewassen na de oogst worden verwerkt in eenvoudige, maar verrassende gerechten, en liggen smaakvol op je bord.

VorkenMes

Werken met Jonathan is meer dan inspirerend en ons eerste Cool green event kon niet mooier van start gaan! Het was een daverend succes.

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (229)

CoolGreenEvents 28 juni 2013 (174)

Wil je meer weten over Jonathan Karpathios, zijn restaurant Vork & Mes of zijn eigen kwekerij Eerlijke oogst? Bekijk dan de websites:

www.vorkenmes.nl 

www.eerlijkeoogst.nl